De laatste week van stage en hij is heel goed afgerond. Ik vond het wel heel vreemd om alles af te ronden en alles voor de laatste keer te doen. Ik heb wel nog een verslag geschreven over de eindpresentatie en die zal ik hier in plaatsen.
Eindbeoordeling verslag
Productuitstraling
De reactie dat de webshop heel vriendelijk en open toont klonk heel goed, aangezien dat ook mijn doel was bij het maken van de webshop. Dit was te zien in de ruimte tussen de elementen, de kleur keuze en alle functies die het shoppen makkelijker maken.
Daarnaast merkte ik, ook tijdens het testen, dat niemand begeleiding nodig had om door de shop heen te klikken, iedereen kon zijn weg goed vinden. De duidelijkheid kwam dus goed naar boven door de plaatsing van elementen.
Dit is zo goed gelukt, door de gegevens van de enquete. Dit heeft er voor gezorgd dat ik wist wat de deelnemers fijn vinden. De 50 deelnemers waren dus ook goed representatief om dit prototype goed in elkaar te zetten.
Oogmeting toevoegen
Tijdens de presentatie kwam er naar voren dat het handig zou zijn om als klant een recept toe te kunnen voegen van je oogmeting. Op deze manier kunnen vaste klanten gemakkelijk een bril bestellen, zonder hun sterkte overnieuw op te hoeven meten bij de opticien.
Dit heb ik nog overwogen om toe te voegen, alleen heb ik toch besloten dit niet toe te passen, omdat er veel mensen zijn die dan misbruik van maken. Dit komt omdat als je de oogmeting voor de klant vrijgeeft, ze het recept zelf in handen krijgen. Hierdoor kunnen ze hun oogmeting ook meenemen naar een andere opticien om daar hun bril te kopen, in plaats van bij de opticien waar ze de oogmeting gedaan hebben. Dit zorgt dus voor een klantenverlies, terwijl je ze juist wilt houden.
Eigenlijk zou er dan een beveiliging op moeten zitten, dat de klant er zelf niet bijkan. Echter is dit te omslachtig dus heb ik ervoor gekozen het er uit te laten.
Stakeholders
De stakeholders vond ik lastig toe te lichten, omdat ik vooral binnen izicontent communiceer. Ik bespreek persoonlijk niks met klanten. Ik ben me wel bewust van de stakeholders, omdat ik indirect wel meekrijg hoe de communicatie gaat.
Wat ik vooral meekrijg is dat de klanten zelf beeldmateriaal aan leveren. Van 150 merken, regelen we het zelf, omdat dat de meest gebruikte merken zijn. Dit is dan een service van izicontent. Het beeldmateriaal is echter vaak niet goed, vervolgens moet er gecommuniceerd worden met de klant dat er nieuw beeldmateriaal geleverd moet worden.
Daarnaast is de klant ook de opdrachtgever van zijn eigen website. De klant heeft vaak zo zijn eisen die hij terug wil zien op de website. Gelukkig is er ook altijd ruimte voor speling, waardoor je je eigen input ook toe kan voegen.
Een redeisgn van een website wordt altijd vooraf en achteraf met de klant besproken in een vergadering. Ik heb één zo’n vergadering meegemaakt waarin het eredesign wordt besproken. Ik merkte dat dit een heel laag drempelig gesprek was tussen de twee partijen waarin de wensen van de klant worden verteld en wat izicontent kan leveren.
Ik kan me daarom ook wel voorstellen dat het presenteren van de webshop ook zo zal verlopen. Een vergadering waarin ik laat zien hoe de webshop eruit ziet en vervolgens kan de klant aangeven of ze nog verandering erin willen zien. Als dat afgerond is kan het naar de techniek om in het systeem gebouwd te worden.
Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijk ben ik zeker wel mondiger geworden tijdens mijn stage bij izicontent. Dit was ook terug te zien in de presentatie. Ondanks ik heel zenuwachtig was, had ik er alle vertrouwen in dat het project goed was, waardoor ik het met meer vertrouwen durfde te presenteren. Dat mijn ontwikkeling ook tijdens stage te merken was, vond ik goed om te horen, aangezien dit ook mijn doel was. Ik kan inderdaad niet mijn karakter veranderen, maar ik kan zeker wat aan mijn werkhouding doen, wat dus ook gelukt is uiteindelijk. Ik denk wel dat het nog beter kan, maar dat zal altijd zijn.