Week 1

Introductie

Als introductie kreeg ik een leuke opdracht toegestuurd. Deze hield in het ontwerp aanpassen naar een nieuwe vorm. Het ontwerp moest zo aangepast worden dat het mooi op het doosje zou passen. Het oorspronkelijke formaat was namelijk een sleeve. Ik kreeg de vrijheid om dit op een mooie manier te doen. Er waren alleen hanteringen van de locatie van plaatjes. Het was een vrij simpele opdracht, maar gaf me wel een leuke start en een introductie bij het bedrijf.

Magic Box

Grote opdracht

In week 1 heb ik vooral gewerkt aan mijn eigen opdracht. Deze opdracht houdt in het maken van een vernieuwde webshop voor één van de klanten. De webshop mag volledig veranderen en vernieuwd worden. Dit voelt als een grote verantwoordelijkheid en ik vind het een grote uitdaging. Deze week ben ik goed begeleid door middel van plan van aanpak en feedback door mijn begeleider Remco.

Om erachter te komen wat er nodig is om een webshop te bouwen ben ik veel onderzoek gaan doen, om vervolgens stap voor stap heel het proces te doorlopen. Het was vooral veel nadenken over wie de doelgroep is en wat ze graag willen. Dit heb ik onderbouwd met een persona, use case en journey map.

Research

De website moest qua structuur ook veranderen en er moest dus nagedacht worden over welke stappen er genomen kunnen worden binnen de website en of de klant goed alles door kan lopen. De flow is daarom gebouwd en nagekeken.

Navigatie structuur

Het bouwen van wireframes was de uiteindelijke stap waarmee ik de week afgerond heb. Wireframes zijn nuttig voor het onderzoeken van tekst, afbeelding en knoppen plaatsing. Het onderscheidt zich van een prototype, wat ik wel een onduidelijk verschil vind.

Wireframe

Vaardigheden

Het begon met research. Wie is de doelgroep en wat willen ze? Dit is een vaardigheid die we bij cmd al veel hebben gedaan, dus dat was goed te doen. Het maken van een journey map en een use case was echter wel nieuw en ik vind dat dit een vaardigheid is die goed aansluit bij cmd en eigenlijk meer toegepast kan worden in de opleiding. Je krijgt dan een betere structuur van wie je doelgroep is.

Het bouwen van een navigatiestructuur is een methode dat blijkt erg nuttig te zijn voor een goede opstart. Je krijgt zo goed overzicht van hoe je je klant door je webshop wil leiden. Hier had ik tijdens de opleiding nog niet goed grip op vaak en dit helpt grip te maken.

Kortom: wat ik deze week vooral geleerd heb deze week is hoe onderzoek op grotere schaal eigenlijk werkt. Ik heb het nog nooit zo uitgebreid gedaan, omdat ik dacht dat dat niet nodig zou zijn. Nu kom ik erachter dat een uitgebreider onderzoek leidt tot meer grip op wat je daadwerkelijk wilt. Veel voorbereiding helpt ook bij het versimpelen van het uiteindelijk bouwen van je website. Als je zo veel mogelijk onderzocht hebt maak je minder snel fouten bij het bouwen van de website, omdat o.a. knop en tekst locaties al getest zijn.

Lindsay Jongste

Lindsay.j@live.nl